'Vooroordelen oudere werknemers hardnekkig'

AMSTERDAM - Oudere werkzoekenden vinden nog steeds moeilijk hun weg naar werk; 50-plussers zijn gemiddeld twee keer zo lang werkloos als jongere personen. Daarom wil uitzendbureau Tempo-Team de achtergestelde positie van de oudere werkzoekende ter discussie stellen.

Momenteel zijn er 150.000 oudere werkzoekenden en dat aantal is stijgende, zo stelt  Tempo-Team.

Hardnekkige vooroordelen zitten een objectieve beoordeling nog steeds in de weg: oudere werknemers zouden duurder, vaker ziek en minder productief zijn. "Deze kwalificaties worden ongenuanceerd toegekend, waarbij wordt vergeten dat een ervaren arbeidskracht veel positieve eigenschappen meebrengt", aldus het uitzendbureau.

Stempel

Suzanne Jungjohann van Tempo-Team vindt het 'bizar dat je op de helft van je werkbare leven al een soort van stempel opgeplakt krijgt'. Volgens Jungjohann is men deze tweede helft van het werkbare leven juist waardevoller, vanwege meer ervaring en opgebouwde kennis.

Bereidheid

De bereidheid om door te werken tot het 65ste levensjaar groeit ook. Jan Fekke Ybema, onderzoeker bij TNO: ''Die bereidheid wordt ook steeds groter. Zaken als VUT en prepensioen zijn niet meer van deze tijd. Werknemers moeten zich rond hun 50ste gaan afvragen: wat wil ik later worden?''

Salaris

Daarnaast blijkt dat het salaris na het 45ste jaar in de regel nog maar marginaal stijgt. Het inkomensverschil tussen de categorie 35 - 45 jaar en 45+ is klein.

Uit cijfers blijkt tevens dat oudere werknemers niet vaker ziek zijn. Ze zijn incidenteel wel langer ziek. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed werkklimaat en goede verzuimbegeleiding, stelt Tempo-Team.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie