AMSTERDAM – Ruim de helft (56,1 procent) van de volwassenen in de EU heeft last van hoofdpijn en/of migraine. Daardoor gaan elk jaar 190 miljoen werkdagen verloren, wat neer komt op een verlies van circa 155 miljard euro.

Dat stelt de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) in een speciaal rapport. Zij vinden dat hoofdpijnaandoeningen niet genoeg erkend worden en dat de financiële kosten voor de maatschappij door verloren productiviteit enorm zijn.

“Hoofdpijn en migraine zijn sterk ondergewaardeerd en krijgen vaak te weinig aandacht”, aldus WHO-directeur dr. Shekhar Saxena tegen de Daily Mail.

Slopend

“Dit soort stoornissen kunnen slopend zijn voor veel mensen, waardoor ze niet kunnen werken. Tijdens migraine-aanvallen stelt 90 procent van de mensen huishoudelijke klusjes uit, bijna driekwart heeft maar beperkt vermogen om te gaan werken en de helft van hen gaat helemaal niet aan het werk”, stelt Saxena.

Ongeveer één op de zes vrouwen en één op de twaalf mannen lijdt aan migraine. Het is naar schatting de duurste hersenstoornis voor de samenleving in de EU en de Verenigde Staten.

Serieus

“Regeringen moeten het probleem serieus nemen”, vindt de WHO-directeur. “Leer personeel in de gezondheidszorg meer over hoofdpijnstoornissen en de bijbehorende diagnose en behandeling, en zorg dat er passende medicatie beschikbaar is en deze goed wordt gebruikt.”