MAASTRICHT – Mensen met diabetes moeten met hun collega’s en werkgevers beter communiceren over werken met hun aandoening, stellen wetenschappers van de Universiteit van Maastricht. Zij onderzochten hoe diabetes succesvol kunnen zijn in allerlei soorten functies.

Op dit moment heeft vier procent van de bevolking diabetes en binnen twintig jaar zal dit aantal verdubbelen, is de verwachting van de onderzoekers.

Veel diabetespatiënten komen er niet altijd voor uit dat ze deze aandoening hebben en dat heeft negatieve consequenties voor het werk. Daarnaast heeft het gevolgen voor hun eigen gezondheid.

Beroepen

Opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is dat ‘ieder mens met diabetes, ongeacht of deze insulineafhankelijk is of niet, geschikt is voor elk werk waar hij of zij gekwalificeerd voor is’.

Toch kunnen diabetici in Nederland niet elk beroep uitoefenen. Zo blijkt bijvoorbeeld piloot zijn met diabetes onmogelijk, maar in Canada kan dat wel. "Dat bewijst dat mensen die diabetes hebben toch wel alles kunnen", aldus onderzoekster en gezondheidswetenschapper Marika Burda, “mits je de diabetes onder controle hebt.”

Taboe

Een verbetering in de communicatie op de werkvloer zou het makkelijker maken de ziekte onder controle te houden.

“Er is een taboe op het kenbaar maken van diabetes en er bestaan veel verkeerde denkbeelden over. Het zou goed zijn als mensen met diabetes hun collega’s inlichten over wat diabetes inhoudt”, aldus Burda.

Energie

Medeonderzoeker en medisch socioloog Frans van der Horst vult aan: “Elke persoon met diabetes zou eigenlijk zelf een PR-cursus moeten volgen.” Daarin zouden diabetici kunnen leren in welke situaties ze er wel en niet voor uit zouden moeten komen.

Daarmee helpen zij niet alleen zichzelf, maar ondersteunen ze ook mensen in hun werkomgeving er op een positieve manier mee om te gaan. Want volgens de onderzoekers stoppen veel diabetespatiënten ontzettend veel energie in het verbergen van hun ziekte. “Zonde, want die energie kunnen ze beter in hun werk stoppen."

Perceptie

Vastgoedondernemer en voorzitter van Stichting Diabetes Onderzoek Nederland Maarten de Gruyter heeft diabetes en weet hoe lastig het kan zijn.

"Ieder uur gaat er iemand dood aan diabetes, diabetes is de hoofdoorzaak van amputaties van ledenmaten, vingers, tenen, benen. De hoofdoorzaak van blindheid, hoofdoorzaak van hart en vaatziekten, hoofdoorzaak van nierfalen. Van alle patienten die aan de nierdialyse liggen in Nederland ligt 45 procent daar doordat ze diabetes hebben. En al die feiten zijn eigenlijk niet bekend.”

Get the Flash Playerto see this player.