AMSTERDAM - De helft van de allochtone studenten die solliciteert voor een stage heeft het idee dat bedrijven stagiairs selecteren op basis van afkomst. Twintig procent van hen heeft ook daadwerkelijk te maken gehad met discriminatie.

Dat blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2011, gehouden onder 1700 respondenten.

Van de allochtone studenten die vermoeden dat bedrijven discrimineren, past een grote meerderheid van 82 procent zich niet aan om discriminatie te voorkomen en de kans op een stageplek te vergroten.

De studenten die zich wel aanpassen doen zich doorgaans anders voor tijdens een sollicitatiegesprek en een enkeling past zelfs zijn naam aan in de sollicitatiebrief.

Autochtone studenten

Uit het onderzoek blijkt dat autochtone studenten aanzienlijk meer vertrouwen hebben in een eerlijk verloop van de sollicitatieprocedure. 78 procent heeft niet het idee dat stagiairs worden geselecteerd op basis van afkomst en slechts 4 procent heeft zelf ervaring met discriminatie.

Verschillen

Van de stagiairs van niet-Nederlandse afkomst heeft 65 procent doorgroeimogelijkheden na zijn stage, terwijl stagiairs van Nederlandse afkomst met 56 procent een stuk minder kansrijk zijn.

Ook blijkt dat 47 procent van de allochtone stagiairs het gevoel heeft als goedkope arbeidskracht gebruikt te worden, tegenover 39 procent van de autochtone stagiairs.

Bijbaan

Van de allochtone stagiairs heeft 19 procent een bijbaan naast zijn stage, bij stagiairs van Nederlandse afkomst is dit 50 procent.