AMSTERDAM – Een meerderheid van de zzp’ers is voorstander van het inrichten van een eigen rechtsvorm voor de zzp’er. Dit zal volgens hen leiden tot meer duidelijkheid voor hun opdrachtgevers.

Dit blijkt uit het tweede onderzoek van de ZZP Barometer, gehouden onder 1384 zzp’ers.

Een meerderheid (44 procent) van de zzp’ers is voorstander van het in het leven roepen van een aparte rechtsvorm voor zzp’ers. Slechts 14 procent is hierop tegen, 34 procent zegt dit 'misschien' te willen. 8 procent van de respondenten heeft hier geen mening over.

Deze eigen rechtsvorm zou volgens de ondervraagde zzp’ers tevens het bedrijfsleven helpen passende producten en diensten te leveren, die specifiek gericht zijn op de zzp’er. Bijvoorbeeld producten die zzp’ers in het bijzonder helpen bij het inrichten van pensioen en verzekeringen.

Registratie

De term ‘zzp’ is niet officieel, maar is enkele jaren terug geïntroduceerd dankzij de Belastingdienst en de introductie van de zelfstandigenaftrek. Het is nu nog niet mogelijk als zzp’er geregistreerd te staan bij de Kamer van Koophandel.

Zzp’ers moeten zich echter altijd registreren: momenteel staat 65 procent geregistreerd als eenmanszaak, 26 procent als BV en 9 procent als een van de overige rechtsvormen.

Frankrijk

“Frankrijk heeft dit vraagstuk, als voorloper in Europa, al prima opgelost door aparte rechtsvormen te benoemen”, aldus Jeroen Sakkers, oprichter van businessplatform Victor Mundi.

“De toenemende flexibilisering van arbeid heeft meer aandacht nodig vanuit het kabinet en zou meer gestimuleerd moeten worden.”

VVD

Ook VVD-kamerlid Erik Ziengs is voorstander van een aparte rechtsvorm voor zzp’ers. Ziengs heeft minister Verhagen in september reeds gevraagd om een sluitende definitie van de zzp’er en heeft het onderwerp woensdag opnieuw aangekaart bij minister Kamp.

"Een eenduidige definitie zorgt voor helderheid, duidelijkheid en lagere lasten. Wat ons betreft hoeven zzp’ers zich in de toekomst maar één keer bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Daarmee wordt het onnodig om bij iedere opdracht opnieuw een verklaring bij de Belastingdienst aan te vragen dat er geen sprake is van een vertekende arbeidsverhouding", aldus Ziengs.

"Een zzp’er is een ondernemer en moet wat mij betreft ook zo behandeld worden."