AMSTERDAM – Meer dan de helft van de tieners uit Nieuw-Zeeland wil meer tijd met zijn of haar ouders doorbrengen. Echter hebben ouders door hun drukke baan vaak weinig tijd voor hen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Auckland University onder bijna 10.000 studenten van 96 middelbare scholen, zo schrijft Independent Online.

Uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van de jongeren vindt dat hun moeder te weinig tijd voor hem of haar heeft, omdat zij moet werken. Maar liefst 72 procent vindt dat hun vader te weinig uren aan hem of haar besteedt.

Redenen

Andere redenen voor ouders om weinig tijd aan hun kind te besteden zijn volgens de ondervraagden: 'het huishouden en de andere kinderen', 'gewoon weg zijn' of 'geen zin hebben om tijd door te brengen met hun kind'.

Volgens onderzoeker Simon Denny is dit een heftige uitkomst. “Het hebben van een goede band met de ouders is een van de belangrijkste factoren voor de gezondheid en het welzijn van jongeren”, aldus Denny.

Woonsituatie

Van de ondervraagden woont 22 procent bij één ouder, 3 procent bij de grootouders of andere familieleden en 2 procent bij pleegouders.

Volgens 90 procent van de jongeren geeft 'tenminste één ouder' veel om hen.