AMSTERDAM - Surfen op het internet voor privédoeleinden blijkt de populairste persoonlijke bezigheid op het werk. Ruim een kwart (26 procent) van de NU-lezers doet dit onder werktijd.

Dat blijkt uit een poll van NU.nl, waar 4169 lezers aan mee deden.

Op de vraag “Wat doet u onder werktijd, behalve werken?”, antwoordde 23 procent dat ze nooit privé-activiteiten uitoefenden onder werktijd. "Ik ben alleen bezig met werk" gaf deze groep aan.

Koffiedrinken

Ook koffiedrinken onder werktijd blijkt favoriet; 20 procent van de ondervraagden doet dit. De privémailbox lezen (15 procent), roken (8 procent) en social media zoals Facebook, LinkedIn en Twitter checken (6 procent) wordt eveneens graag gedaan in de baas z'n tijd.

Online winkelen en internetbankieren blijkt een stuk minder populair tijdens kantooruren; bij beide activiteiten gaf slechts 1 procent van de respondenten aan dit te doen.

Onderzoek

Onlangs bleek uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen dat internettende werknemers productiever zijn. Iemand die even ter ontspanning online surft voor hij een serieuze taak moet uitvoeren, voert die taak beter uit dan werknemers die dat niet doen, zo blijkt uit het onderzoek.

Wilskracht

Andere onderzoeken geven vergelijkbare resultaten. De verklaring is dat er een limiet zit aan de wilskracht van de mens. Als men veel energie besteedt aan het onderdrukken van impulsen op het ene gebied, wordt het op het andere gebied lastiger om impulsen onder controle te houden.

Vorig jaar verschenen er tevens onderzoeken over het aantal Nederlandse werknemers dat tijdens werktijd online winkelt, gamet of sport kijkt.