AMSTERDAM - Ruim de helft (54 procent) van de Nederlandse medewerkers heeft in de afgelopen drie jaar last gehad van pijnklachten door een niet-ergonomische werkplek.

Dat blijkt uit onderzoek van Fellowes onder Europese medewerkers.

Bijna alle medewerkers (93 procent) vinden dat een comfortabele, plezierige werkomgeving invloed heeft op hun productiviteit. Toch wordt er zowel door werknemers als werkgevers weinig ondernomen om de werkplek te verbeteren.

Een goed zittende bureaustoel blijkt bovenaan de lijst omstandigheden te staan die belangrijk zijn voor een prettige werkomgeving; 85 procent van de Nederlandse medewerkers geeft aan dat dit cruciaal is voor een comfortabele werkplek.

Reorganiseren

In totaal brengt 86 procent van de Nederlandse medewerkers een gedeelte van zijn tijd door met het herschikken van de werkplek om deze comfortabeler te maken. Ook op directieniveau geeft 78 procent van de ondervraagden toe regelmatig hun werkplek te reorganiseren.

Volgens Johan Hereijgers van Fellowes neemt het herschikken van de werkplek gemiddeld 36,3 minuten per dag in beslag. “Dat vertaalt zich naar 17,4 achturige werkdagen per jaar verspilde tijd per medewerker. Naast tijdsverspilling is het evident dat een werkplek die niet goed is ingericht gevolgen heeft voor de gezondheid van de medewerker en leidt tot ongemak en pijnklachten.”

Niets zeggen

Bijna alle medewerkers (94 procent) durven niets te zeggen tegen de directie over hun niet-ergonomische werkplekken. Vooral junior managers denken dat ze problemen veroorzaken als ze dit wel aangeven.