DEN HAAG - Gemeenten met een hbo-opleiding of universiteit hoeven zich geen zorgen te maken dat afgestudeerden massaal wegtrekken. Van een 'braindrain' is geen sprake.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Nicis Institute voor grote steden.

De onderzoekers concluderen dat de meeste afgestudeerden de stad waar ze een opleiding volgden, verlaten. Een aanzienlijk deel blijft er echter wonen of werken.Dit zijn vaak studenten met hoge cijfers en personen aan wie werkgevers in de regio behoefte hebben.

Groningen

Van de oud-studenten die een universitaire opleiding volgden in Groningen, woont bijna 30 procent na het afstuderen nog in die stad. Meer dan in 10 procent blijft in de regio hangen.

Voor personen die aan de universiteit in Tilburg studeerde, zijn die percentages respectievelijk 20 en 45 procent.

Behalve over Groningen en Tilburg gaat het onderzoek onder meer over Rotterdam en Leeuwarden. Het Nicis Institute had opdracht gegeven tot de studie omdat zulke steden zich zorgen maken dat te veel afgestudeerden wegtrekken, nadat ze hun diploma hebben gehaald. Die vrees is volgens de onderzoekers dus niet terecht.