AMSTERDAM - Het online vacatureaanbod steeg in maart van dit jaar met 5 punten, zo blijkt dinsdag uit de Monster Employment Index, de maandelijkse, onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt.

Deze index staat nu 7 punten hoger dan een jaar geleden. Het vacatureaanbod steeg het sterkst in de gezondheidszorg en in de transport en logistiek. Het aanbod steeg in alle provincies, waarvan in Utrecht het meest.

"De index laat verder zien dat handel en export de stuwende kracht zijn achter de groei van het vacatureaanbod. Dit komt in maart vooral tot uiting in het aantrekken van personeel binnen de transport en logistiek en de productiesector", aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl.

Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg en in de sector transport en logistiek steeg het aanbod met 19 punten hard. In de sector horeca en toerisme (+11), in het onderwijs (+9) en in de productiesector (+8) steeg het aanbod deze maand eveneens sterk. Alleen in de juridische sector (-2) daalde de vraag naar personeel.

Ten opzichte van vorig jaar steeg het vacatureaanbod in de sector transport en logistiek het meest.

In vergelijking met 12 maanden geleden staat de bijbehorende index 52 punten hoger. In de productiesector steeg het aantal vacatures met 21 punten eveneens hard. In de gezondheidszorg (-25) en in het onderwijs (-23) daalde het vacatureaanbod juist het meest.

Utrecht

Deze maand steeg het vacatureaanbod in heel Nederland. In Utrecht steeg de index het meest. Het vacatureaanbod steeg er met 6 punten.

In Zeeland, Limburg en Gelderland nam het aanbod met 5 punten toe, in Noord-Brabant met 4. In Drenthe, Friesland, Overijssel en Zuid-Holland steeg het vacatureaanbod met 3 punten, in Groningen en Noord-Holland met 2 punten en in Flevoland met 1 punt.

Op jaarbasis steeg het online vacatureaanbod in Limburg (+14) en Zeeland (+13) het meest. Alleen in Groningen (-3) en Friesland (-1) staat het vacatureaanbod lager dan een jaar geleden.

Europees

Na een stijging van 9 punten in februari steeg het Europese vacatureaanbod ook in maart, nu met 6 punten. In Duitsland steeg het aanbod met 12 punten het meest. Ook in Italië (+11), België (+7) en Frankrijk (+2) steeg de vraag naar personeel. In Groot-Brittannië en Zweden daalde het vacatureaanbod met 2 punten.

De afgelopen 12 maanden steeg het aantal vacatures in Europa met 27 punten. In Duitsland (+47), Zweden (+29) en Frankrijk (+24) steeg de Index sterk. In Italië (+19), België (+18) en Groot-Brittannië (+11) nam het vacatureaanbod ook fors toe.

De Monster Employment Index Europe levert maandelijks informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie.