AMSTERDAM - Ruim 40 procent van de professionals met een vast dienstverband overweegt het zelfstandig ondernemerschap. Dat blijkt uit een onderzoek van RulersGroup op LinkedIn onder 971 professionals.

Omgekeerd blijkt uit het onderzoek dat van de huidige ZZP’ers slechts 10 procent een loondienstverband ziet zitten.

Daarnaast is er ook een groep die probeert het beste van deze twee werelden met elkaar verenigen: zij combineren loondienst met werken als zelfstandig professional. Zij werken een paar dagen in loondienst als basis en verhuren zichzelf daarnaast als ZZP’er, voor bijvoorbeeld adviesdiensten.

Vrijheid

Bij de ZZP’ers is het vooral de vrijheid die hen motiveert om zelfstandig te blijven. De vrijheid en uitdaging om zelf opdrachten te kiezen geeft veel voldoening en werkplezier, al geven sommigen aan dat het de afgelopen jaren soms lastig was om nieuwe opdrachten te verwerven.

Bij de professionals in loondienst en ZZP’ers die loondienst overwegen is het juist de zekerheid die hun keuze bepaalt. Niet bang te hoeven zijn voor de continuïteit van werk of voor de administratieve rompslomp blijkt rust te geven.

Collega's

Bij de groep professionals die werken in loondienst met het ondernemerschap combineert, blijkt het gevoel ‘ergens bij te horen’ en het hebben van collega’s een prettige bijkomstigheid te zijn. ZZP’ers geven aan vaste collega’s wel eens te missen.