BAARN - Werk je meer dan elf uur per dag? De kans dat je een hartaanval krijgt, is dan bijna twee keer groter dan wanneer je een negen tot vijf baan hebt.

Tot die conclusie komen Britse onderzoekers van het University College London. De afgelopen jaren volgden zij de gezondheid van meer dan 10.000 ambtenaren. Sinds 1985 kregen 192 rijksdienders een hartaanval, veel van hen bleken regelmatig over te werken.

De onderzoekers ontdekten dat de ambtenaren die meer dan elf uur per dag werkten, meer dan de helft zoveel kans hebben (67 procent) opnieuw een hartaanval te krijgen dan hun collega's die minder uren werkten. 

Risicofactor

Het toevoegen van lange werkdagen aan het aantal risicofactoren, zoals ook een hoge bloeddruk een hartaanval kan veroorzaken, maakt de voorspellingen van de onderzoekers nauwkeurig.

Gehoopt wordt dat huisartsen vanaf nu standaard naar de werkweek van hun patiënten vragen. Hierdoor zouden jaarlijks 6.000 van de 125.000 hartpatiënten in het Verenigd Koninkrijk herkend kunnen worden. 

Wake-up call

De nieuwe informatie kan helpen beslissingen rondom hartmedicatie te verbeteren. Daarnaast is het een wake-up call voor mensen die veel overwerken, meent professor Stephen Holgate.

Hij hoopt dat er voortaan wel twee keer wordt nagedacht over de eeuwenoude spreuk 'hard werk zal je niet doden'.