AMSTERDAM - Vrouwen zijn niet adequaat genoeg in het plannen van hun carrières en dringen daarom niet door tot de topposities in het bedrijfsleven. Daarnaast worden ze niet voldoende begeleid en gestimuleerd.

Dat blijkt uit een onderzoek van managementbureau McKinsey & Co dat dinsdag gepresenteerd wordt, zo meldt The Wallstreet Journal.

Ondanks inspanningen van veel grote bedrijven zijn er op het moment slechts elf vrouwen te vinden die een topfunctie vervullen bij één de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven. In 2010 waren dat er nog vijftien.

Op lagere managementfuncties zijn meer vrouwen te vinden. Zo’n 37 procent van de lagere managementfuncties worden vervuld door vrouwen. Iets meer dan een kwart van de vice-presidenten is vrouw bij de grote bedrijven.

Begeleiding

Volgens de onderzoekers moeten vrouwen in het lagere management veel meer begeleid en gestimuleerd worden om de stap te maken naar hogere functies. Vervolgens zal het aantal vrouwen in topfuncties dan automatisch toenemen omdat het aanbod van capabele vrouwen groeit.

Bedrijven moeten er snel bij zijn volgens de onderzoekers. Vrouwen op middelbare leeftijd raken snel minder gemotiveerd om door te stoten naar de top. Tweederde van de vrouwen tussen de 45 en 54 jaar hebben de ambitie om door te groeien naar topfuncties. Bij vrouwen tussen de 23 en 24 jaar is dit nog 92 procent.

Tot slot concluderen de onderzoekers dat vrouwen vaak managementfuncties vervullen die geen uitzicht geven op topfuncties. Vrouwen zullen daarom meer gericht hun carrière moeten plannen om uiteindelijk aan het hoofd te staan van één van de vijfhonderd grootste bedrijven.