AMSTERDAM – Mooie mensen blijken gelukkiger dan mensen die er minder knap uit zien. Zij krijgen sneller een goede baan en verdienen meer, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Texas.

Economen analyseerden cijfers uit vijf onderzoeken, gehouden tussen 1971 en 2009 onder 25.000 mensen in Amerika, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië.

Uit het onderzoek (pdf) blijkt dat mooie mensen over het algemeen gelukkiger zijn. Dit geluk heeft volgens de onderzoekers voornamelijk te maken met het financiële voordeel dat schoonheid oplevert.

Rijkdom

Volgens hoofdonderzoeker Daniel Hamermesh kan worden geconcludeerd dat schoonheid voor grotere rijkdom op verschillende vlakken zorgt. “Mooiere mensen verdienen over het algemeen meer geld en trouwen vaak met mooie mensen die ook veel verdienen”, aldus Hamermesh.

In het onderzoek werden deelnemers beoordeeld op hun schoonheid door een groep mensen, via een foto of face-to-face. Vervolgens werden deze deelnemers ondervraagd over hun geluksniveau.

De groep deelnemers die het mooist werd gevonden, bleek 10 procent gelukkiger te zijn dan de groep minder knappe deelnemers.

Voorsprong

Volgens Todd Kashdan, docent psychologie aan de George Mason University, zijn deze onderzoeksresultaten volkomen logisch.

"Aantrekkelijkheid geeft vaak een lichte voorsprong bij het krijgen wat je wilt in het leven; bij een sollicitatiegesprek of een eerste afspraakje. Het helpt bij het maken van een eerste indruk en bij het overtuigen en beïnvloeden van mensen", aldus de docent. “Ze krijgen sneller het voordeel van de twijfel, onaantrekkelijke mensen krijgen dit vaak niet."

Vrouwen

Hoewel de bevindingen opgaan voor zowel mannen als vrouwen, zeggen de onderzoekers dat schoonheid bij vrouwen meer direct geluk brengt dan bij mannen.