AMSTERDAM - Kinderen die lijden aan psychische problemen verdienen op latere leeftijd tot 30 procent minder dan andere kinderen. Dat stellen Britse onderzoekers.

Voor het onderzoek bekeek The RAND Corporation 17.634 kinderen uit Groot-Brittannië.

Alle kinderen werden in maart 1958 geboren. Zij werden jarenlang gevolgd en hun ouders en artsen werden ondervraagd over het eventuele ontstaan van psychische problemen.

De kinderen die psychische problemen hadden in hun jeugd, verdienden in hun leven gemiddeld 215.000 pond minder dan de ‘andere’ kinderen. Dit bedrag staat voor hun totale gezinsinkomen min belastingen, zo schrijft de Daily Mail.

Impact

Psychologische problemen in de kindertijd blijken een zwaardere impact op lange termijn te hebben dan fysieke problemen. Een fysieke aandoening als een spraakgebrek zorgt gemiddeld voor 3 procent inkomensverlies op latere leeftijd, aandoeningen als epilepsie ongeveer 8,6 procent.

De financiële gevolgen van psychische problemen blijken zelfs sterker voor kinderen die later dan 1958 zijn geboren, aldus de onderzoekers. Zij schatten dat een 23-jarige met psychische problemen als kind, die in 2008 een eerste baan kreeg, 388.000 pond minder zal verdienen dan andere personen.