AMSTERDAM - AOW'ers met een latrelatie krijgen slechts moeilijk antwoord op de vraag of ze voor de wet samenwonen. Dat komt doordat kantoren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die vraag verschillend beantwoorden.

Hierdoor lopen AOW'ers vaak ongewild het risico van een hoge boete. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-televisieprogramma De Ombudsman, dat vrijdagavond is uitgezonden.

Om te bepalen of pensioengerechtigden samenwonen wordt gekeken naar de feitelijke woonsituatie, en niet naar de inschrijving bij de gemeente. Daarnaast wordt er ook gekeken of sprake is van een zorgrelatie. De wet is echter onduidelijk over de criteria die hiervoor moeten worden gehanteerd.

Het tv-programma legde aan medewerkers van verschillende kantoren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dezelfde zaak voor. De antwoorden op de vraag of sprake was van samenwonen liepen echter uiteen. De medewerkers wilden of konden niet altijd duidelijkheid bieden.

Ouderen

Met name ouderen met een latrelatie, die relatief veel tijd met elkaar doorbrengen, kunnen hierdoor volgens het programma in de problemen komen. Het is voor hen vaak moeilijk aan te tonen dat ze niet frauderen. De regels over samenwonen zouden eenduidiger moeten worden.

Een woordvoerder van de SVB geeft in de uitzending toe dat het soms lastig is voor mensen om zelf een oordeel te vormen. "Of je samenwoont of niet hangt af van een aantal criteria. Hoeveel tijd breng je met elkaar door, wat is de zorgsituatie, en hoe ziet het financiële plaatje eruit? Dat is elke keer een individuele weging."

Contact opnemen

"We adviseren in een individueel geval altijd om contact met ons op te nemen." De zegsvrouw van de SVB noemde het onvermijdelijk dat de dienst daarbij soms achter de voordeur meekijkt. In hoeverre verschillende kantoren verschillend beleid voeren, werd niet duidelijk.