AMSTERDAM - Ondernemingen staan steeds welwillender tegenover flexibele werktijden en -locaties. Bijna acht op de tien bedrijven wereldwijd staan hun werknemers flexibiliteit toe, zo blijkt donderdag uit onderzoek van kantoorverhuurder Regus.

Nederland presteert op dit gebied beter dan het internationale gemiddelde. Slechts 12 procent van de Nederlandse ondernemingen biedt het personeel geen flexibiliteit.

"Dankzij de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren zoals smartphones, cloud computing en internethotspots, maakt het voor veel werknemers weinig meer uit waar of wanneer ze werken. Flexibel werken is daarom meer en meer de regel geworden en niet meer de uitzondering", licht directeur Eduard Schaepman van Regus Benelux toe.

Balans

Als voordeel van de technologische ontwikkelingen noemen werkgevers een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast zien ondernemers de besparing op vastgoedkosten als een pluspunt en noemt 41 procent 'productiever personeel' als voordeel.

Een op de vijf geeft aan dat nieuwe technologieën het mogelijk maken werknemers die op meer afgelegen locaties wonen aan te kunnen nemen.

Vertrouwen

Wereldwijd laat 40 procent van de deelnemers aan het onderzoek weten dat werknemers bij hun bedrijf pas vanaf na een aantal jaren in dienst zelf hun werktijden en -locatie mogen bepalen. In Nederland geld dit voor 24,3 procent van de ondernemingen. Volgens Schaepman wijst dit op een gebrek aan vertrouwen in het personeel.

Voor het onderzoek werden wereldwijd 17.000 respondentren aan de tand gevoeld.