DEN HAAG - Universiteiten en hbo-instellingen moeten verplicht worden nieuwe studenten te laten zien hoeveel van hun voorgangers daadwerkelijk een baan hebben gevonden die aansluit op hun studie en ook hoeveel geld ze met die baan verdienen.

Dat stelde de VVD woensdag.

Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok beginnen studenten te vaak een studie zonder dat ze kunnen inschatten of ze er op de arbeidsmarkt goed mee terechtkunnen.

''Het is natuurlijk doodzonde als je een studie hebt afgerond in de veronderstelling dat je er een goede boterham mee kunt verdienen, maar in de praktijk blijkt dat je er niet mee aan de bak komt of slecht wordt betaald", aldus de liberaal.

Blok wil af van studenten die denken een waardevolle studie te volgen ''terwijl de cijfers uitwijzen dat veel van hun voorgangers helaas werkloos thuis zitten".

Verbaasd

De vereniging van universiteiten VSNU is erg verbaasd over het plan van de VVD. ''Er bestaat allang een website waarop al deze informatie staat'', aldus een woordvoerder. Op de site www.studiekeuze123.nl staat welke opleiding (zowel hbo als universitair) de beste kans geeft op een baan en wat het bruto maandloon is.