UTRECHT - Het vieren van carnaval leidt dit jaar niet tot een hoger ziekteverzuim, maar in het zuiden van het land komen de ziekmeldingen pas een tijdje na het feest. Dat concludeert arbodienstverlener ArboNed.

ArboNed deed een meerjarige analyse naar het verzuimpatroon rond carnaval. Daarvoor is gekeken naar gegevens van 250.000 werknemers uit het zuiden van Nederland.

Normaal gesproken is de maandag een 'piekdag' in het ziekteverzuim. In de week van carnaval schuift de maandagpiek in het zuiden van het land een paar dagen op, aldus ArboNed, dat het ziekteverzuim rond carnaval sinds 2007 volgt.

Carnaval

In de carnavalsperiode zijn er twee opvallende pieken te meten in het verzuim.

De eerste ligt op de woensdag na carnaval; die is echter kleiner dan de gebruikelijke maandagpiek of de stijging van het aantal meldingen na een vakantie. De echte piek in de meldingen komt de week na carnaval.

''Veel mensen nemen de dagen na carnaval ook vrij. Zij melden zich dan juist ziek na hun vakantie. Bovendien moet je er rekening mee houden dat veel mensen door het carnaval toch even door hun hoeven zakken'', aldus een woordvoerster van ArboNed.

Voorgaande jaren

In 2007 en 2008 zag de dienstverlener in het zuiden van het land in die week een half procent meer ziekmeldingen dan gebruikelijk. Normaal gesproken ligt het aantal nieuwe meldingen in Zuid-Nederland rond de 1 procent.

In 2009 en 2010 bleek er nauwelijks verschil in het carnavalsverzuim te zijn. Het verzuim in Brabant en Limburg lag vorig jaar op de maandag vóór de carnavalsweek op 4,4 procent. Na de carnavalsweek was het 4,6 procent. Het aantal nieuwe ziekmeldingen lag rond de 0,6 procent.

''Na een aantal jaren waarin de dreiging van werkloosheid resulteerde in terughoudendheid in ziekmeldingen, zien we nu dat de trend zich weer normaliseert'', aldus een woordvoerster van ArboNed. Zij denkt dat deze week in Brabant en Limburg nog wel een piekje te zien zal zijn, maar niet meer zo groot als in 2007.

Afspraken

De aanpak van het verzuim is de afgelopen jaren veranderd. Werkgevers en werknemers maken er betere afspraken over. ''Werkgevers geven mensen vrij met carnaval. Werknemers nemen een extra dag vrij om bij te komen.''