AMSTERDAM – Werknemers die vrijuit mogen bloggen over zowel hun persoonlijke als zakelijke leven, zijn productiever op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New York.

Volgens deze academische studie helpt schrijven op een online bedrijfsblog of forum werknemers dichter bij elkaar te komen en goede relaties op te bouwen. Daarnaast verhoogt het na verloop van tijd zelfs de productiviteit, zo schrijft Forbes.

Professor Anindya Ghose bestudeerde voor dit onderzoek 15 maanden lang het gedrag van 2396 werknemers van een groot technologiebedrijf. Hij concludeert: als men kennismaakt met collega’s buiten het werk om, bijvoorbeeld via een blog, werken zij daarna productiever samen.

Online gesprek

Uit het onderzoek blijkt dat als het bedrijf het schrijven van persoonlijke blogs verbood, het aantal werk-gerelateerde blogs ook daalde. Wanneer het bedrijf het personeel vrij liet, verschenen er meer blogs en werden deze ook beter gelezen. Werknemers wisselden daardoor onderling ook meer informatie uit, zowel over werk- als privézaken.

Volgens Ghose bevordert het bloggen ook de persoonlijke relaties op het werk. “Een online gesprek leidt sneller tot een offline gesprek”.