AMSTERDAM – Starters moeten vaak lang zoeken naar een passende baan: 39 procent van de nu werkende starters heeft drie tot zes maanden gezocht naar werk. 63 procent vindt het moeilijk om op te vallen bij sollicitaties.

Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair onder 576 starters.

Ruim 31 procent zocht zelfs langer dan zeven maanden naar een baan. Van de werkzoekenden verwacht momenteel 38 procent er langer dan zeven maanden over te doen.

Opvallen

Bijna een kwart van de starters stuurt meer dan dertig sollicitatiebrieven voordat ze een geschikte baan vindt. 22 procent is zelfs nog nooit uitgenodigd voor een gesprek.

Het is erg lastig om op te vallen, zegt 63 procent van de starters. Bijna 90 procent denkt dat je voldoende opvalt met een foutloze brief en cv. Slechts 27 procent probeert extra op te vallen door brief of cv creatief vorm te geven.

Online netwerken

Van de sollicitanten schermt 36 procent zijn of haar online profielen af. 18 procent probeert het profiel ‘op te leuken’ om een goede indruk te maken.

“Actief zijn op Hyves of Facebook is niet voldoende om op te vallen. Voor je carrière is vooral je LinkedIn profiel belangrijk”, stelt Intermediair.

“Zorg dat je dat goed op orde hebt. Vraag bijvoorbeeld je stagebegeleider om een referentie te schrijven. Sluit je aan bij groepen die relevant zijn voor je vakgebied en doe mee met een discussie in zo’n groep."