AMSTERDAM – Mensen die een leven lang hard werken en laat met pensioen gaan, leven langer. Dat blijkt uit een 90-jaar durende studie onder 1528 Amerikanen.

Vanaf 1921 onderzocht Lewis Terman, psycholoog aan Stanford University, een grote groep Amerikanen. Terman overleed in 1956, maar andere onderzoekers vervolgden zijn project.

Onderzoekers Howard Friedman en Leslie Martin, professoren psychologie aan de Universiteit van Californië, bundelden de conclusies van het onderzoek in hun boek The Longevity Project.

Carrière

De onderzochte personen met een succesvolle carrière leefden het langst. De mensen die van baan naar baan leefden, zonder duidelijke progressie, hadden een beduidend kortere levensduur.

Vooral de deelnemers die in de zeventig nog werkten, werden erg oud.

Actief

Naast carrière maken blijkt ‘actief zijn op middelbare leeftijd’, zoals tuinieren of wandelden, erg belangrijk voor de gezondheid. Wel blijkt het essentieel dat men lol moet hebben in wat men doet, en de activiteit ook vol moet houden.

"Iedereen denkt dat weinig stress, niet te hard werken, vroeg met pensioen en gaan golfen de sleutels zijn tot een lang leven", aldus Friedman tegenover USA Today. “Maar deze eigenschappen hebben we juist niet gevonden bij de mensen die het langst leefden.”