AMSTERDAM - Managers die denken dat ze goed functioneren, hebben het vaak mis. 63 procent van de werknemers geeft aan ontevreden te zijn over zijn of haar manager. Dat blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.

De voornaamste reden voor de ontevredenheid over de manager is het gebrek aan begeleiding. 41 procent geeft aan dit te weinig te krijgen.

Opvallend is dat 22 procent juist vindt dat de manager zich teveel met hem of haar bemoeit.

Balans

"Blijkbaar is het voor managers lastig om een balans te vinden tussen teveel betrokkenheid of juist te weinig. Managers zouden er goed aan doen om hun eigen functioneren eens te overdenken en eens te vragen wat de wensen zijn van de werknemer", aldus Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl.

"Misschien ligt in organisaties de nadruk teveel op het functioneren van werknemers en wordt te weinig gekeken naar hoe de manager het doet."

Mannen vs. vrouwen

Als werknemers moeten kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke manager, blijkt 43 procent de voorkeur aan een mannelijke manager te geven.

Mannelijke managers zijn populairder, omdat hij minder emotioneel betrokken is (18 procent) en beter knopen kan doorhakken (16 procent), zo blijkt uit het onderzoek.

Ook blijken werknemers het prettig te vinden dat mannelijke managers zich minder aantrekken van de mening van anderen, meer risico’s durven te nemen en zich minder met de werknemer bemoeien dan vrouwen

Begripvoller

Slechts 15 procent van de respondenten kiest voor een vrouwelijke manager. Ze geven aan dat ze het prettig vinden dat zij begripvoller is (18 procent), beter luistert (13 procent) en meer betrokkenheid toont (11 procent) dan een man.

Daarnaast is men van mening dat ze beter is in het aansturen van mensen en vindt men het prettig dat ze meer emoties toont dan een mannelijke manager.

"Dit is een opvallend laag percentage. Of je prettig samenwerkt met een manager moet in principe afhangen van het karakter en het functioneren, niet van het geslacht. Kennelijk speelt dit toch ook een duidelijke rol", aldus Borgman.