AMSTERDAM – Apple-leverancier Wintek heeft zijn werknemers met 1,5 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) gecompenseerd in 2010 omdat arbeiders ziek werden door een chemische stof. Dit meldt de financieel topman van het bedrijf donderdag.

In 2009 werd bekend dat tientallen werknemers van Wintek ziek werden door de stof hexyl hybride waar ze mee moesten werken. Wintek zegt dat de stof hierna niet meer werd gebruikt.

137 werknemers werden ziek. Al hun ziekenhuiskosten werden betaald volgens de topman van Wintek. Één arbeider moet nog regelmatig naar de kliniek om zich te laten controleren.

22 werknemers bleken niet in aanmerking te komen voor compensatie omdat de gezondheidsklachten niet ernstig genoeg waren, volgens de Chinese arbeidsinspectie.

Compensatie

Wintek is nog in overleg met sommige werknemers over de compensatie. “We zijn bereid om met de betreffende werknemers te praten over hun behoeften, maar we gaan niet zomaar meer compenseren dan nodig is volgens de wet”, verklaart de financieel directeur tegenover The Wall Street Journal.

Wintek produceert onder andere de touchscreens voor Apple. De chemische stof hexyl hybride werd gebruikt om de schermen schoon te maken. De stof is goedkoper om te gebruiken dan alcohol omdat het sneller verdampt.

Brief

De situatie bij Wintek bracht Apple erg in verlegenheid. Ook bij andere leveranciers van Apple bleken werknemers in slechte arbeidsomstandigheden te moeten werken.

Dinsdag kwam een brief naar buiten waarin werknemers van Wintek verklaarden nog steeds met de chemische stof te werken. Ze deden een beroep op Apple-topman Steve Jobs om hier een einde aan te maken.