AMSTERDAM - Het adviesbureau ResetManagement geeft in hun vacature voor commerciëel officemanager de voorkeur aan een homoseksueel. Homobelangenorganisaties zijn er “niet gelukkig” mee.

ResetManagement zoekt een "commerciële office manager met gezond verstand voor
eigenzinnig bureau".

“ResetManagement is een professionele organisatie die streeft naar diversiteit. Zowel mannen als vrouwen worden uitgenodigd om te solliciteren, waarbij wij bij gelijke geschiktheid de voorkeur geven aan een homo”, zo staat te lezen in de vacature (pdf).

Eigenschappen

Nono Schrader van ResetManagement zoekt een homo, omdat deze alle eigenschappen heeft die nodig zijn voor een baan als deze, zo vertelt zij in een interview met Metro. Daarnaast heeft ze er in het verleden goede ervaringen mee gehad.

“De meeste homo’s ken ik als zeer consciëntieus, gedreven, zelfwerkzaam, hulpvaardig en toch met voldoende testosteron om op een hoogst aangename manier assertief te zijn en aan te geven wat wanneer wel en niet haalbaar is. Die combinatie maakt iemand tot een medewerker waar je van op aan kunt”, aldus Schrader.

Niet gelukkig

Het COC en de Commissie Gelijke Behandeling zijn echter “niet gelukkig” met deze vacature.

Hoewel homobelangenorganisatie COC blij is dat bedrijven de toegevoegde waarde van diversiteit op de werkvloer zien, zijn zij geen voorstander van het opnemen van een seksuele voorkeur in een vacature. “Hierdoor worden gekwalificeerde hetero’s bij voorbaat uitgesloten”, aldus Vera Bergkamp, voorzitter van COC, tegen Metro.

Marcel Scholten, woordvoerder van de Commissie Gelijke Behandeling, is het daarmee eens. “Het gaat om een uitzondering op gelijke behandeling, daar mag je niet lichtzinnig over doen. Het is dus niet toegestaan om voorkeursbeleid te voeren voor bijvoorbeeld mannen, homoseksuelen of moslims.”

Voorkeur

Ondanks de protesten van deze organisaties blijft ResetManagement erbij de voorkeur, bij gelijke geschiktheid, te geven aan een homo.

“Op zich is het begrijpelijk en terecht dat er bij een vacature geen voorkeur mag worden uitgesproken. Maar over het algemeen hebben we die toch en dan kun je de ander en jezelf een hoop tijd en gedoe besparen door het gewoon aan te geven”, aldus Schrader.