AMSTERDAM - Zzp'ers rijden liever in hun privéauto om de hoge kosten van zakelijke kilometers te verlagen. Dat blijkt uit een peiling van FNV Zelfstandigen.

Tweederde van de ondernemers met een auto van de zaak zegt dat ze te maken hebben met bijtelling voor privégebruik. De kosten voor zakelijke kilometers zijn al jaren vastgesteld op € 0,19 per kilometer.

De ondervraagde zzp’ers vinden dit bedrag oneerlijk, omdat de kosten voor autorijden elk jaar stijgen, zo schrijft Het Financieele Dagblad.

Ruim de helft van de zzp'ers zou graag een andere fiscale regeling zien. Daarnaast vinden zij de huidige regeling niet simpel en flexibel genoeg, omdat het bijhouden van de administratie voor zakelijke ritten vaak te moeilijk is.

Zakelijke kilometers

“Bij de keuze om een auto privé of zakelijk te rijden spelen verschillende factoren een rol, zoals cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers. Doorgaans is het verstandig om de auto in privé-eigendom te houden als je weinig zakelijke kilometers rijdt. Een auto van de zaak is in de regel voordelig als je veel zakelijke kilometers maakt en/of een duurdere auto hebt,” zegt Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen.

Fiscale regeling

Omdat ondernemers over het algemeen meer afhankelijk zijn van hun auto dan werknemers, pleit FNV Zelfstandigen voor een goede fiscale regeling die aansluit op de zakelijke situatie waarin iemand zich bevindt.

“Het autorijden is ook veel duurder geworden. Daarom vinden wij de 19 cent per kilometer niet meer representatief. Andere financiële regelingen gaan tenslotte ook mee met de tijd”, aldus Gonggrijp.