AMSTERDAM - In het nieuwe jaar is het aantal vacatures met 7 procent gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is de snelste toename binnen de huidige periode van de recessie, zo blijkt uit het vacatureaanbod van Monsterboard.nl.

Dit meldt het bedrijf dinsdag in een persbericht naar aanleiding van de Monster Employment Index, een maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. In januari stond het vacatureaanbod in vergelijking met een jaar geleden 6 punten hoger.

Het afgelopen jaar nam het aanbod voor de transport en logistiek het sterkst toe. In de horeca-, toerisme en productiesector steeg het aanbod eveneens flink, net als bij sales en onderzoek en ontwikkeling.

Gezondheidszorg

In januari daalde het vacatureaanbod voor de gezondheidszorg het sterkst. Ook jaarlijks daalde de index voor deze sector het meest. Ook in de juridische- en de agrarische sector zijn er minder personeelsadvertenties.

Provincies

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar vertoonde een meerderheid van de provincies een stijging van vacatureaanbod.

Deze stijging is voornamelijk in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland merkbaar, terwijl in Flevoland en Zuid-Holland het aanbod juist daalde.

Op Europees niveau steeg het aanbod van personeeladvertenties in het afgelopen jaar eveneens. In Duitsland en Zweden was de toename het sterkst, terwijl ook in Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië er een duidelijke stijging te zien was.