AMSTERDAM - Tachtig procent van de werkende Nederlanders binnen de overheid en het onderwijs vindt dat collega’s wel wat bijscholing kunnen gebruiken. Een op drie heeft zelf een directe behoefte aan een opleiding.

Dat blijkt uit een onderzoek van Driessen HRM_Payroll, uitgevoerd door TNS NIPO.

Naast de kritische houding richting collega’s denkt 56 procent ook zijn of haar eigen werk beter te kunnen doen als men een aanvullende opleiding gevolgd heeft. 95 procent vindt een opleiding een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Ondanks de opleidingsbehoefte binnen de overheid en het onderwijs, blijft men erg bescheiden als er een diploma of certificaat behaald wordt. Slechts iets meer dan 10 procent van de werkenden in het onderwijs zou een opleidingscertificaat of diploma zichtbaar aan de muur hangen. Binnen de overheid is dat zelfs minder dan 6 procent.

Nooit te oud

Dat je nooit te oud bent om te leren blijkt zeker te gelden voor de leeftijdscategorie tussen de 35 en 44 jaar. In die leeftijdsgroep heeft meer dan 40 procent een directe behoefte aan een opleiding of training. Echter, vanaf 45 jaar zegt gemiddeld 70 procent geen behoefte te hebben aan een opleiding.