AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is ontevreden over de bedrijfsarts en ziet hem vooral als "verzuimcontroleur". Dat blijkt uit een peiling van FNV onder ruim 700 werknemers.

“Dit oordeel is vernietigend”, zegt FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld over de uitslag (pdf).

Hartveld vindt het “ronduit zorgelijk” dat een derde van de werknemers eerst toestemming moet vragen aan de chef om de bedrijfsarts te mogen consulteren.

Van de respondenten zegt 78 procent wel te weten wie de bedrijfsarts is. Maar een bijna even groot percentage (76 procent) zegt de arts - die ook geacht wordt zich bezig te houden met preventie - nog nooit op het werk gezien te hebben.

De helft van de respondenten zegt de bedrijfsarts vooral als “verzuimcontroleur” te zien en minder (20 procent) als iemand die werkt aan preventie.

Preventiemedewerker

Elk bedrijf is wettelijk verplicht een zogenaamde preventiemedewerker aan te stellen. Maar deze blijkt bij veel bedrijven een ‘grote onbekende’. Zo geeft 72 procent van de ondervraagde werknemers aan niet te weten wie de preventiemedewerker is.

Treurig

“Kennelijk is het in veel bedrijven niet best gesteld met preventieve activiteiten. En als ze er toch zouden zijn, dan ontrekken deze activiteiten zich aan de waarneming van werknemers. Toch treurig in de wetenschap dat we duurzame inzetbaarheid en langer gezond werken als topprioriteiten op de sociale agenda hebben gezet”, aldus Hartveld.