LEIDSCHENDAM - Iets meer Nederlanders zijn van plan er deze zomer op uit te trekken dan in 2010 aan het begin van het jaar het geval was. Zo'n 11,2 miljoen Nederlanders willen komende zomer op vakantie, dat is 1 procent meer vergeleken met vorig jaar.

Ongeveer 71 procent van de mensen gaf aan komende zomer zeker of waarschijnlijk met vakantie te gaan, 16 procent twijfelt nog, 13 procent meent niet te gaan. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van NBTC-NIPO.

De trend dat Nederland een beetje uit de gratie raakt als vakantiebestemming zet door; dit jaar zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen van plan vakantie in eigen land te vieren. Dat is 2 procent minder dan een jaar eerder. Zo'n 800.000 mensen weten nog niet of het Nederland of het buitenland wordt.

Doordat Nederland wat minder gewild is als vakantiedoel, gaan meer mensen de grens over. Daarbij zijn Frankrijk en Spanje het populairst, Italië en Groot-Brittannië winnen het meest aan belangstelling.

Januari

Meer mensen hebben aan het begin van het jaar de vakantie al zekergesteld, aldus NBTC-NIPO. ''Van alle vakantiegangers die vooraf iets willen regelen voor komende zomer, heeft ruim 30 procent dit begin januari al gedaan.'' Dat is 5 procent meer dan vorig jaar.

NBTC-NIPO ondervroeg ruim achtduizend consumenten voor het onderzoek.