WASHINGTON - De werkgelegenheid in het bedrijfsleven in de Verenigde Staten is in januari met 187.000 banen toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte de loonstrookverwerker ADP woensdag bekend.

De groei valt sterker uit dan verwacht. Economen ondervraagd door persbureau Reuters rekenden in doorsnee op een stijging van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven met 145.000 arbeidsplaatsen.

De groei van de werkgelegenheid in december werd neerwaarts herzien tot 247.000 nieuwe banen van een eerder gemelde 297.000.

Banen

Het banenrapport van ADP loopt vooruit op de officiële banencijfers die vrijdag door de Amerikaanse overheid worden bekendgemaakt. Daar wordt gerekend op een banengroei in de private sector in januari met 155.000 arbeidsplaatsen.

Woensdag werd verder bekend dat Amerikaanse werkgevers in januari meer ontslagen hebben aangekondigd dan een maand eerder, zo blijkt uit cijfers van detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas.

Het aantal geplande ontslagen steeg met 20 procent tot 38.519 vergeleken met december. Dat is het laagste cijfer voor de maand januari sinds het begin van de metingen in 1993.