AMSTERDAM - Maandagochtend is het slechtste tijdstip om je sollicitatie te versturen. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische vacaturesite Jobsvandaag.be.

“Maandagochtend piekt het aantal sollicitaties van mensen die een nieuwe baan willen”, zegt Kris Dries van Jobsvandaag.be.

De website analyseerde in januari dagelijks honderd willekeurige sollicitaties. Sollicitaties die op maandag onder kantoortijd worden verstuurd, bleken het minst overtuigend te zijn.

Te kort

Opvallend is dat veel sollicitaties op maandagochtend erg kort zijn. Veel werkzoekenden proberen een werkgever te overtuigen met slechts één of twee zinnen. Anderen vergeten dan weer hun contactgegevens te vermelden.

“Als je solliciteert op je werk, moet je uitkijken dat je baas je niet betrapt. Er is dus weinig tijd om een goede motivatie op te stellen”, meent Dries.

Nieuwe uitdaging

Veel sollicitanten schrijven een nieuwe ‘uitdaging’ te zoeken, omdat ze hun huidige baan niet meer leuk vinden. Dat is volgens Dries niet erg slim, want “werkgevers willen in de eerste plaats lezen, waarom je ergens wil werken; niét waarom je weg wil bij je huidige baas.”

Overhaast

Jobsvandaag waarschuwt om niet overhaast te solliciteren op maandagochtend. “De verleiding is groot vlug te solliciteren voor spannende vacatures. Toch kun je je motivatie beter enkele uren laten rusten of na laten lezen door een vriend. Zo weet je meteen of je sollicitatie overtuigend genoeg is.”