UTRECHT - Ondanks hoge verwachtingen van de ouders, zorgt een kind niet altijd voor meer geluk.

Dat concludeert Babette Pouwels in een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

De meeste ouders worden zelfs ongelukkiger na de geboorte van hun eerste kind.

Last

Pouwels baseert zich op gegevens van een onderzoek onder ruim duizend Duitse mannen en vrouwen die tussen 1984 en 2005 hun eerste kind kregen. Daaruit blijkt dat twee jaar na de geboorte het geluksgevoel een stuk afneemt.

Mannen met kinderen blijken gemiddeld zeven jaar en vrouwen zelfs vijftien jaar lang last te houden van een verminderd geluksgevoel.

Autonoom

Vaders worden ongelukkiger omdat ze ontevredener zijn over hun inkomen en vrije tijd. Opvallend, zegt Pouwels, want mannen leveren daar na de geboorte nauwelijks op in.

''Hun inkomen blijft gelijk, maar ze dragen meer verantwoordelijkheid. Ze maken zich zorgen of ze wel genoeg verdienen.

Bovendien kunnen ze hun vrije tijd minder autonoom invullen." Vrouwen leveren tijd en geld in. ''Als ze evenveel blijven werken, hebben ze meer stress omdat ze thuis veel moeten doen. Werken ze minder, dan vinden ze hun baan niet meer zo leuk."

Eerlijker verdeling

De oplossing ligt volgens Pouwels bij een eerlijker verdeling van betaald werk en zorgtaken. ''Zo komt de druk voor het verdienen van een inkomen of het huishouden niet bij één partner te liggen."

Daarnaast raadt ze jonge ouders aan om een deel van hun vrije tijd naar eigen invulling te besteden. ''Het is belangrijk om die ene sportavond of die vakantie met vrienden erin te houden."

Nederlandse ouders

Pouwels maakte gebruik van gegevens uit een Duits onderzoek, maar volgens de promovenda gelden de uitkomsten ook grotendeels voor Nederlandse ouders.

''Al werken in Nederland meer mannen parttime en Nederlandse vrouwen stoppen iets minder vaak met werken na de geboorte van hun kind."