DEN HAAG - Vakbonden en de overheid gaan volgende week een 'open gesprek' met elkaar aan over de twee pijnpunten in de cao-onderhandelingen voor rijksambtenaren, namelijk de loonsverhoging en de werkzekerheid.

Dat zeiden onderhandelaars van vakbonden CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV donderdag na afloop van het overleg met de overheid.

Tot nu toe zijn de partijen in de onderhandelingen niet nader tot elkaar gekomen. De bonden eisen 2 procent loonsverhoging, terwijl de overheid vasthoudt aan de nullijn.

Ook over de aangekondigde bezuinigingsoperatie van de overheid waarbij 15.000 banen zouden verdwijnen en gedwongen ontslagen niet uitgesloten zijn, willen de bonden onderhandelen.

Ruimte

Donderdag ontstond er in de gesprekken iets meer ruimte om open te staan voor elkaars standpunten, zo meldde CNV-onderhandelaar Jorick de Bruin. Volgende week moet daar een vervolg aan worden gegeven.

''We proberen dan zonder blokkades het gesprek aan te gaan'', aldus FNV-onderhandelaar Jan Willem Dieten.

Uiterste poging

De cao voor ongeveer 120.000 rijksambtenaren liep eind december af. De vakbonden en de overheid hebben dinsdag en woensdag een nieuwe afspraak.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak van een uiterste poging om tot een nieuwe cao te komen. ''We zullen dan alle mogelijkheden om dichter bij elkaar te komen nader verkennen.'' Aan welke mogelijkheden het ministerie denkt, wilde hij niet zeggen.