AMSTERDAM - De vrije woensdagmiddag is heilig: 75 procent van de moeders wil die absoluut niet kwijt. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Groter Groeien onder 430 moeders.

Het grootste deel van de ouders geeft aan dat ze de vrije woensdagmiddag in ere willen houden. Toch is slechts 42 procent tegen een continurooster op school, waarbij de vrije woensdagmiddag dreigt te vervallen.

Bijna de helft van de moeders is woensdag druk met taxiën naar diverse clubjes (42 procent). Als de kinderen geen zin hebben is het motto ‘niet zeuren, gewoon gaan’. Vooral als er al betaald is.

In 25 procent van de gevallen neemt papa de zorg op woensdag voor zijn rekening. Slechts 7 procent van de kinderen gaat op woensdag naar de BSO, gastouder of opa & oma.

Stressvol

20 procent van de moeders ervaart de woensdagmiddag als stressvol en hoe meer kinderen, hoe meer stress.

Bijna geen van de moeders (7 procent) gebruikt de vrije woensdag om eens lekker uit te pakken in de keuken, 11 procent haalt juist liever een patatje of smeert een boterham.

Als mama zelf mag kiezen, ligt ze het liefst op de bank (66 procent). Seks op de woensdagmiddag scoort nauwelijks: slechts 3 procent ziet dat als een ideale tijdsbesteding op dat moment.