DAVOS - Een meerderheid van de Nederlandse topmensen ziet het gebrek aan talent, kennis en kunde momenteel als grootste bedreiging om groei te realiseren.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van accountants- en adviesorganisatie PwC op het World Economic Forum in Davos.

Ongeveer 61 procent van de Nederlandse bestuursvoorzitters wil dit probleem dit jaar aanpakken, tegen 38 procent van de topmannen wereldwijd.

''Door de aantrekkende arbeidsmarkt en de komende vergrijzingsgolf laait de 'war for talent' ook in Nederland op'', zei voorzitter Robert Swaak van PwC Nederland.

Investeren

Volgens Swaak moet de Nederlandse overheid blijven investeren in de kwaliteit van het onderwijs, zodat talenten zich kunnen ontwikkelen en dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt komen.

De PwC-voorzitter vindt het verder van cruciaal belang dat Nederland een interessant land blijft voor talenten uit het buitenland.

''Dat vraagt om een aantrekkelijke leef- en werkomgeving met een hoogwaardig aanbod aan maatschappelijke en culturele activiteiten. Het vraagt ook om een samenleving die openstaat voor deze talenten, omdat de nieuwe 'war for talent' zich niet beperkt tot de Nederlandse landsgrenzen.''

Groeimarkten

Een derde van de Nederlandse topbestuurders heeft er zeer veel vertrouwen in dat hun bedrijf de komende twaalf maanden groei laat zien, tegen 48 procent van de ceo's wereldwijd. Volgens PwC blijft het vertrouwen ook elders in West-Europa achter, met uitzondering van Duitsland.

Daar heeft 80 procent van de topmannen zeer veel vertrouwen in toekomstige groei. Vorig jaar lag dat aantal op slechts 20 procent.

Nederlandse bestuurders zien China en Duitsland als belangrijkste groeimarkten, gevolgd door Groot-Brittannië, India, de Verenigde Staten en Brazilië. Een derde van hen verwacht dat de nieuwe topmerken de komende jaren uit opkomende economieën komen.

PwC ondervroeg in totaal 1200 bestuursvoorzitters uit 69 verschillende landen. Aan het onderzoek deden dertig Nederlandse topmensen mee.