Deense regering wil pensioenleeftijd naar 71

KOPENHAGEN - De Deense regering wil op termijn naar een pensioenleeftijd van 71 jaar. Het vroegpensioen zal daarbij komen te vervallen.

De rechts-liberale minister-president Lars Lokke Rasmussen wil met dergelijke radicale maatregelen de komende decennia een dreigend tekort aan arbeidskrachten bestrijden.

Dinsdag presenteerde hij zijn hervormingsplannen voor een nieuw pensioenstelsel.

Gefaseerd

Rasmussen zei dat de levensvatbaarheid van de Deense economie in het geding is. Het in de jaren '90 ingevoerde recht op vervroegde uittreding op 60-jarige leeftijd zal voor werknemers onder de 45 jaar worden afgeschaft.

Voor oudere werknemers zal dit gefaseerd gebeuren. Het huidige pensioenstelsel geldt als te duur voor de staatskas. Denemarken kampt sinds de economische crisis met toenemende tekorten op de begroting.

Barbaars

De huidige pensioenleeftijd van 65 jaar wil Rasmussen vanaf 2014 verhogen naar 67 jaar. Daarna zal de pensioenleeftijd verder stijgen met de toenemende levensverwachting. Werknemers van 30 jaar zullen er rekening mee moeten houden dat ze tot hun 71e moeten werken.

Het is nog maar de vraag of de plannen door het parlement komen. De sociaal-democratische oppositie noemde de hervormingsplannen barbaars en niet acceptabel.

Geen steun

Rasmussen heeft met zijn coalitiepartner geen meerderheid in het parlement. Ook van de rechts-populistische DVP kan hij geen steun verwachten.

In andere Europese landen, waaronder Nederland, speelt eveneens de discussie over een verhoging van de pensioenleeftijd.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie