AMSTERDAM - De functie voor software-ontwikkelaar is de beste baan in 2011. Dat blijkt uit onderzoek van CareerCast.com.

De website onderzocht tweehonderd banen op verschillende criteria, zoals werkomgeving, fysieke eisen, vooruitzichten, salaris en stress.

Software-ontwikkelaars hebben goede vooruitzichten voor 2011 dankzij de toenemende vraag naar webapplicaties en de populariteit van ‘cloud computing’, aldus CareerCast

“Deze functie biedt een comfortabele werkomgeving met weinig fysieke eisen, een hoger dan gemiddeld inkomen, is relatief weinig stressvol en er wordt flink gerekruteerd voor deze baan”, stelt de vacaturesite.

Na software-ontwikkelaar staan respectievelijk wiskundige, archiefmedewerker, statisticus en systeemanalist achtereenvolgens in de top vijf van ‘de beste banen van 2011’.

Slechtste banen

Daarnaast is er een lijst van slechtste banen. Oliearbeider scoort daarbij dit jaar het hoogst.

“Twaalf-uursdiensten, slechte werkomgevingen, lage lonen, hoog risico op letsel en geliefden wekenlang niet kunnen zien; dit zijn slechts enkele redenen waarom oliearbeider de slechtste baan van 2011 is", aldus de website.

Banen als ijzerwerker, houthakker, dakdekker en taxichauffeur scoorden tevens erg slecht.