AMSTERDAM – Een nieuwe mobiele applicatie, genaamd The Crystal Ball, helpt werkgevers te controleren of werknemers hun bedrijfsauto’s voor privédoeleinden gebruiken.

De speciale software, beschikbaar voor smartphones met gps, geeft werkgevers de mogelijkheid om in de gaten te houden waar hun personeel zich precies bevindt.

Ontwikkelaar van de applicatie, de Brit Raj Singh, kwam met de app nadat hij werkgevers vaak hoorde klagen over personeel dat bedrijfsauto’s ook privé gebruikt. Singh hanteert de applicatie zelf ook voor de dertig werknemers van zijn bedrijf in Manchester.

“Personeel dat binnen zit kon altijd al in de gaten gehouden worden, maar de werknemers die zich buiten het bedrijf begeven nu ook”, aldus Singh tegen the Daily Mail. “Als een werknemer een auto van de zaak mag rijden, is het niet meer dan logisch dat de baas wil weten hoe en wanneer deze wordt gebruikt.”

Op afstand volgen

Zodra een medewerker zich via de mobiele telefoon heeft aangemeld, kan zijn manager hem op afstand via de computer volgen. De software geeft ook andere informatie, zoals snelheid en gereden afstanden.

“De brandstofprijzen worden steeds hoger”, zegt Singh, “dus werkgevers willen echt niet dat bedrijfsauto’s ook privé worden gebruikt.”