AMSTERDAM - Veel werknemers zouden een veel gelukkiger leven leiden bij handenarbeid dan bij een drukke kantoorbaan. Dat stelt de Amerikaanse schrijver Matthew Crawford, die een hoge functie bij een denktank in Washington opgaf om aan motorfietsen te sleutelen.

Crawford vindt het niet zo gek dat veel mensen zich ongelukkig voelen op het werk.

“Veel banen zijn zo gespecialiseerd en gericht op processen, dat het moeilijk voor een werknemer te zien is wat diegene nu echt toevoegt aan het bedrijf. En in het zeldzame geval dat zijn of haar impact wel meetbaar is, is de uitkomst vaak zinloos”, zegt hij tegen BBC News.

De schrijver zegt dat hij sinds het openen van zijn reparatiezaak voor motorfietsen pas echt gelukkig is en meer intellectueel gestimuleerd wordt. “Het leven van een handelaar is een gevarieerd bestaan, je combineert zakelijkheid met logica en het oplossen van problemen”, aldus Crawford.

Volgens Crawford is het vaak ook financieel aantrekkelijk. “Het winstpotentieel voor een handelaar is groter dan bij veel kantoorbanen. Een deskundige monteur verdient vaak meer dan een afgestudeerde socioloog, die bijvoorbeeld werkzaam is bij een uitgever.”