AMSTERDAM - Ouders weten wel dat ze gezonder moeten eten, maar nemen niet de tijd om hun kinderen juiste eetpatronen en nieuwe smaken aan te leren. Door weinig variatie en veel kant-en-klaar eten ontstaat een ontwrichte eetcultuur in het gezin en dat resulteert steeds vaker in overgewicht.

Dat stelt Laura Emmelkamp, kindertherapeute en co-auteur van het familiekookboek 'Keet Smakelijk'. Een gebrek aan kennis over wat voeding met je lichaam doet, is volgens Emmelkamp een belangrijke oorzaak van de toename van overgewicht bij kinderen.

Het aantal kinderen met obesitas (een ernstige vorm van overgewicht) is in tien jaar tijd enorm toegenomen. In 1997 had 0,4 procent van de 15-jarige meisjes in Nederland obesitas, in 2004 bijna 5 procent. De Gezondheidsraad voorspelt dat in 2015 zo'n 15 tot 20 procent van de volwassen Nederlanders obees zal zijn.

Tijd en geld

Tijdgebrek is volgens Emmelkamp een van de voornaamste oorzaken waardoor ouders tekort schieten. "Het avondeten wordt vaak als sluitpost gezien; iets wat ook nog even 'moet', liefst zo efficiënt mogelijk."

"Die houding moet echt veranderen," betoogt ze. "Zie koken en eten als een manier om gezellig samen te zijn, een moment van ontspanning. Eten gaat niet alleen over de voedingsstoffen die we binnen krijgen, maar ook over aandacht en zorg voor elkaar. Eten is liefde. Als je lol hebt aan tafel en je bent lekker aan het eten, wat maakt een kwartier meer of minder dan eigenlijk uit?"

Een andere factor is geld. Fabrieksproducten lijken vaak goedkoper dan versproducten, maar verse ingrediënten hoeven helemaal niet duurder te zijn, legt Emmelkamp uit. "Kies voor seizoensproducten. En betaal niet voor de verpakking: een krop biologische sla is per ons goedkoper dan een zak voorgesneden sla. Biologische melk is misschien 10 cent duurder, maar ook gezonder, onder andere vanwege een betere vetzuursamenstelling."

Sperzieboon

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu eten negen van de tien kinderen van 2 tot 6 jaar te weinig groente. Gemiddeld slecht 41 gram per dag, dat staat gelijk aan 3 kerstomaatjes en 1 sperzieboon.

Belangrijk is dat ouders zich niet snel laten ontmoedigen, zegt Emmelkamp. "Als je je kind voor de derde keer vergeefs een stukje avocado laat proeven, betekent dat niet dat hij het dan 'echt niet lust'. Tien keer proberen om aan een nieuwe smaak te wennen is echt heel normaal, met name bij peuters moet je gewoon veel geduld hebben. Het is een kwestie van blijven aanbieden, proberen de lol erin te houden en steeds weer variëren."