AMSTERDAM - Nederlanders met goede voornemens hebben er gemiddeld 450 euro voor over om die voornemens een jaar lang vol te houden. Dat heeft ING laten onderzoeken.

Voor alle Nederlanders boven de 16 jaar met goede voornemens komt dat op een totaalbedrag van 4,5 miljard euro.

''We hebben er rekening mee gehouden dat 80 procent van de Nederlanders goede voornemens heeft'', aldus ING-econoom Marten van Garderen vrijdag.

Volgens ING is ook aan zaken die je niet kan kopen een prijskaartje te hangen. ''En dan kan je vergelijken.'' Overigens heeft een kwart van de mensen met goede voornemens er geen cent voor over om ze een jaar vol te houden. ''Driekwart heeft er dus wel geld voor over.''

Tot wel 10.000 euro en mannen zwaaien makkelijker met het geld dan vrouwen. Vrouwen willen gemiddeld 400 euro besteden, mannen 500 euro.

Afvallen

Bij de goede voornemens staat afvallen bovenaan, gevolgd door zich minder druk maken, meer sporten en bewegen, zuiniger leven en beter voor zichzelf opkomen.

Gezondheid staat bovenaan bij de redenen om plannen te maken, maar degenen die zich richten op geld besparen gaan uit van een grotere slagingskans.

In algemene zin zou het volhouden van de eerste drie voornemens goed zijn voor de portemonnee van het hele land. ''Een gezonde beroepsbevolking is productiever.''

ING heeft de goede voornemens van Nederlanders laten onderzoeken via internet onder een representatieve groep van bijna 1300 Nederlanders.