AMSTERDAM - Werkende vaders weten nog steeds niet hoe ze een drukke baan en volwaardig vaderschap kunnen combineren.

Dat komt doordat er bij werkgevers nog altijd een taboe rust op vaders die liever thuis bij de kinderen willen zijn. Ook stellen mannen zichzelf niet de vraag hoe ze hun carrière willen combineren met het ouderschap. Dat blijkt uit de ervaringen bij het coachingcentrum CIC Company in Vijfhuizen.

Werkcoaches Caroline Serré en Arno Janssen stellen dat er in het bedrijfsleven nog vaak van wordt uitgegaan dat een zorgdag de carrière van de werknemer schaadt.

"Nu de arbeidsparticipatie van moeders wordt gestimuleerd, ook in de prille gezinsfase, ontstaat er wel meer gesprek over hoe gezinnen het met elkaar beter kunnen organiseren, waardoor er voor vaders ook ruimte ontstaat", aldus Janssen.

Man in deeltijd

In 2008 wilde ongeveer 10 procent van de mannen minder uren gaan werken, en dan met name de groep hoog opgeleide mannen, bleek uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau (SCP). Vaders hebben niet vaker de wens om in deeltijd te werken dan mannen zonder kinderen: ongeveer 18 procent.

Volgens CIC Company is deeltijdwerk voor mannen nog niet voldoende geaccepteerd, al neemt dat wel toe. Dat zou komen doordat mannen langzaam de traditionele opvatting van arbeidsethos van zich afschudden. "Dat schrijft een man voor dat zijn vader altijd hard heeft gewerkt en er niet slechter van geworden is, dus dat hij dat ook maar moet doen," aldus Janssen. "Daar tegenover staat het verlangen iets meer te betekenen in het gezin dan je eigen vader deed."

Inkomensverlies

Vaders die vaker bij hun kinderen willen zijn worden volgens de onderzoekers van SCP met name tegengehouden door de angst voor inkomensverlies. De vrees om niet genoeg te verdienen wint het vaak van de wens thuis bij het gezin te kunnen zijn. Ook denken mannen vaak dat de aard van hun werk minder uren werken niet toelaat, en dat een deeltijdbaan niet past in de bedrijfscultuur en dus door de baas niet wordt geaccepteerd.

"Mannen denken vaak te weten wat hun baas ervan vindt, omdat ze dat van huis uit gewend zijn, omdat die mores nu eenmaal echt gelden in een bepaald bedrijf, of omdat ze dat van vrienden horen," zegt Janssen. "Als mannen werkelijk vanuit een positieve motivatie kiezen en minder gaan uren werken zijn ze vaak goed in staat daar in overleg een oplossing voor te vinden, of hun baas te overtuigen dat ze hun aanwezige uren productiever zijn."

CV-gat

Als mannen er voor kiezen om zich helemaal op de zorg voor hun kinderen te storten, zien veel werkgevers dat nog steeds als een gat in het cv, stelt Serré. "Wij zien dat ouders die de keuze maken om 100 procent te zorgen, juist ergens anders 'instappen', maar dan wel in een andere context. Ze maken zich verdienstelijk op scholen, worden vrijwilliger, ontwikkelen creativiteit, gaan erbij studeren. Allemaal zaken die ook van betekenis zijn voor een cv."

Bovendien zou een organisatie die begrip toont voor de wens van zijn werknemers, daar volgens Serré en Janssen gemotiveerde en gedreven voor terug. Het zorgt volgens de twee voor tevredenheid en minder ziekteverzuim.