DELFT - Een balpen kan de gebruiker dwingen het een beetje rustiger aan te doen en zijn stressniveau naar beneden te brengen. Tenminste, als het een door de Technische Universiteit Delft ontwikkelde, speciale relaxpen is. De pen is nog niet in de winkels te koop, maar dat gaat wellicht wel gebeuren.

De relaxpen is ontwikkeld door Miguel Bruns Alonso, die donderdag op zijn ontwerp promoveert aan de TU. De pen van Bruns Alonso registreert nerveuze bewegingen van de schrijver en biedt daar tegenwicht aan. Experimenten wezen uit dat de hartslag van gebruikers van de relaxpen gemiddeld met 5 procent daalt en dat zij dus lichamelijk minder gestresst zijn, meldde de universiteit dinsdag.

Er zijn al wel systemen op de markt die ingrijpen in het gedrag van de gebruiker, zoals een apparaatje in de auto dat vanzelf afremt bij bumperkleven. Bruns Alonso heeft echter als een van de eersten een alledaags gebruiksvoorwerp gemaakt dat de gezondheid van de gebruiker onbewust positief beïnvloedt.

Wie gespannen is, maakt volgens de onderzoeker ,,wiegende en rollende bewegingen'' met de pen bij het schrijven. Sensoren in de relaxpen merken dat op en stimuleren tot een rustiger gedrag. Daardoor neemt het fysieke stressniveau af zonder de gebruiker te storen.

Bruns Alonso wil zijn concept na zijn promotie verder ontwikkelen. De relaxpen is bijvoorbeeld nu nog vrij log, maar hij kan een stuk kleiner worden, denkt hij. De Delftse wetenschapper verwacht dat stresspennen of vergelijkbare apparaten op den duur gewoon in de winkel te koop zijn.