AMSTERDAM - Zes op de tien Nederlandse kantoorwerkers checkt privémails tijdens werkuren. Dit blijkt uit een online onderzoek van Regus onder Nederlands en Belgisch kantoorpersoneel.

De meest uitgevoerde privébezigheden tijdens het werk, naast privémail checken, zijn 'surfen op het internet' (58 procent) en 'online transacties uitvoeren' (41 procent), zoals internetbankieren of online winkelen.

Daarnaast voeren collega’s tijdens werkuren heel wat gesprekken over privézaken (30 procent van de ondervraagden).

Een derde geeft aan telefoongesprekken voor privédoeleinden te voeren tijdens werk.

Sociale netwerksites

Ruim een kwart zegt gebruik te maken van sociale media tijdens werk. Opvallend is dat er veel minder Belgische (11 procent) dan Nederlandse werknemers zijn die dit doen.

Twitteren blijkt ook veel meer ingeburgerd in Nederland: 9 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dit tijdens werk te doen tegenover slechts 1 procent van de Belgische werknemers.

Printen

Bijna twee op de tien ondervraagden geeft aan zijn privédocumenten op het werk te printen of te kopiëren en 10 procent van de Nederlanders verstuurt zelfs post op kosten van de baas.

Grens tussen privé en werk

"De grens tussen privé en werk wordt steeds vager. Tegenwoordig wordt van werknemers verwacht dat ze zich flexibel opstellen en indien nodig vrije tijd besteden aan (over)werken.

Veel werknemers willen dan ook vrij zijn om af en toe wat privézaken te regelen tijdens kantooruren en ze willen bovendien het vertrouwen krijgen van de werkgever dat ze hun tijd desondanks efficiënt benutten", aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux.