DEN HAAG - Het aantal werknemers met een vast contract wordt kleiner. In het derde kwartaal van dit jaar waren in Nederland 5,7 miljoen mensen in vaste dienst.

Dat zijn er 111.000 minder dan in diezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde.

De daling was 1,9 procent en daarmee minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen.

Het aantal werknemers met een tijdelijk contract, ook wel de 'flexibele schil' genoemd, is daarentegen gegroeid. In het derde kwartaal van 2010 hadden 682.000 mensen een flexibel contract. Dat zijn er 7,6 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat hierbij niet alleen om uitzendkrachten, maar ook om oproep- en invalkrachten, aldus het CBS.

Zzp'ers

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in Nederland is in het derde kwartaal met circa 4 procent gestegen tot 708.000.

Twee op de drie zzp'ers waren in het afgelopen kwartaal mannen. Door de economische crisis liep in de tweede helft van 2009 het aantal zzp'ers terug. Sinds begin 2010 is er weer sprake van stijgingen, aldus de onderzoekers.