AMSTERDAM - Russen willen het liefst een mannelijke, getrouwde baas van middelbare leeftijd. Zij willen ook graag dat hun leidinggevende creatief is en inlevingsvermogen heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau VTsIOM onder 1600 Russen.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart (76 procent) van de Russen een baas wil die ook van Russische afkomst is. 58 procent heeft de voorkeur voor een manager van dezelfde etnische afkomst.

Maar 4 procent van de ondervraagden zegt graag een buitenlandse baas te hebben en 3 procent heeft het liefst een leidinggevende van een andere etnische afkomst. Voor 15 procent speelt de nationaliteit geen rol, tegen 34 procent die geen voorkeur heeft voor etnische afkomst.


Mannelijk

Een mannelijke baas is bij de helft van de Russen favoriet, terwijl maar 10 procent een vrouwelijke manager prefereert. Voor ongeveer één op drie respondenten maakt het geslacht niets uit.

Leeftijd

Ook leeftijd is een belangrijke factor. Veertig procent wil dat hun baas ouder is dan zijzelf. Werknemers zien graag dat hun baas getrouwd is; 61 procent van de vrouwen en 51 procent van de mannen vindt dit belangrijk.

Belangrijke eigenschappen

Goed kunnen samenwerken en creativiteit zijn belangrijke eigenschappen voor een baas, aldus de Russen. De helft van de respondenten wil graag een baas die zelf nieuwe ideeën aandraagt.

Bijna zes op de tien Russen vindt het fijn als hun manager belangstelling toont in hun problemen, interesses en familiesituatie.