AMSTERDAM - Scholierenorganisatie LAKS is nog steeds bezorgd over de maatschappelijke stage die middelbare scholieren vanaf volgend jaar moeten lopen.

''Nog steeds zijn essentiële zaken niet geregeld en dreigen te veel scholieren een verkeerde stage te lopen'' zei voorzitter Steven de Jong maandag.

Het LAKS is blij dat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) de duur van de stage heeft verkort. In een nieuw voorstel dat zij onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, moeten scholieren op alle niveaus dertig uur stage lopen. Dat was voor het vwo eerder 72 uur.

Het LAKS blijft evenwel van mening dat de stage een geldverslindend project is waar veel scholen en scholieren niet op zitten te wachten.

Bizar

''Eigenlijk is het bizar om dit volgend jaar te verplichten, terwijl er wordt bezuinigd op leraren en zorgleerlingen'', stelt De Jong.

De scholierenorganisatie waarschuwde al eerder dat er veel te weinig stageplaatsen beschikbaar zijn voor alle middelbare scholieren.

Bijdrage aan samenleving

Daardoor zou de kwaliteit in gevaar komen. Ook vreest het LAKS dat door de verplichte stage het reguliere programma van lessen, toetsen en examens in de verdrukking komt.

De maatschappelijke stage is bedoeld om jongeren te laten kennismaken met vrijwilligerswerk en het leveren van een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Zij zouden daardoor meer zelfvertrouwen krijgen en meer respect voor anderen.