Langer zwangerschapsverlof op de helling

BRUSSEL - De 27 lidstaten van de Europese Unie spreken zich maandag uit tegen een langer zwangerschapsverlof voor moeders en twee weken verlof voor vaders. Nederland en de meeste andere landen voelen niets voor het voorstel van het Europees Parlement.

De verwachting is dan ook dat de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op hun vergadering in Brussel het plan vrijwel unaniem naar de prullenbak verwijzen.

De verlenging van het verlof zou te duur zijn voor overheden en het bedrijfsleven, vooral in deze tijd van bezuinigingen.

Jonge vrouwen

Ook vrezen enkele landen dat werkgevers minder geneigd zullen zijn jonge vrouwen in dienst te nemen. Zij vinden de huidige regeling van veertien weken voldoende.

Met hun voorstel in oktober gingen de parlementariërs verder dan de Europese Commissie, die achttien weken moederschapsverlof wil. De partijen zullen een compromis moeten vinden.

Het parlement noemde het langere zwangerschapsverlof baanbrekend voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Ook zou het veel beter zijn voor de baby.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie