AMSTERDAM - De overheid en banken trekken veelvuldig personen na op internet. Dit blijkt uit onderzoek van de personenzoekmachine Wieowie.nl.

De zoekmachine kwam na grondige analyse van de bezoekcijfers van de maand november een aantal opmerkelijke vaste gebruikers tegen. Onder deze gebruikers zitten onder andere een aantal ministeries, banken en grote bedrijven.

"Onze website wordt vooral veel gebruikt voor het checken van sollicitanten, mogelijke klanten en concurrenten. Ook zogenaamde backgroundchecks komen vaak voor", aldus een woordvoerder van Wieowie.nl.

In de top 5 van de maand november staan achtereenvolgens het Ministerie van Defensie, Rabobank Nederland, Getronics, ABN Amro Bank en het Ministerie van Justitie.

Ook Randstad, de Publieke Omroep, UWV en Deloitte staan in de top 15 vaste gebruikers.

De lijst is samengesteld op basis van bezoekcijfers over de maand november en zijn zakelijke gebruikers. Particuliere gebruikers en universiteiten zijn buiten beschouwing gelaten.

"Zorg dat je online identiteit goed op orde is, want grote bedrijven en overheden kijken dus veelvuldig mee", adviseert de woordvoerder.